W kolejnym minionym tygodniu ” Pszczółki” realizowały zajęcia poświęcone, m.in. tradycji pieczenia chleba. Miały okazję poznać różne rodzaje mąk oraz poznać kolejne etapy jego powstawania (począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni). Podsumowaniem całego tygodnia i największą frajdą była degustacja różnego gatunku pieczywa, tworzenie bułeczek i rogali z masy solnej oraz własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu – począwszy od wspólnego przygotowania rozczynu na chleb do wymieszania, potrzebnych jeszcze do wypieku, składników.
Praktyczne zajęcia kulinarne były również dobrym momentem, by po raz kolejny przypominać i uwrażliwić naszych przedszkolaków o jakże ważnym nawyku mycia rąk ( Dnia 15 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Mycia Rąk). Ponownie rozmawialiśmy o tym, kiedy należy myć ręce, czym i w jaki sposób. Na podstawie plakatu i wierszyków Pszczółki utrwalały poszczególne etapy mycia rąk, a następnie same mogły zaprezentować, jak poprawnie potrafią je umyć:)
Świeży, chrupiący chleb z masełkiem smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki 😉